Pomen okulističnih pregledov

Pomen okulističnih pregledov

Redni okulistični pregled je zelo pomemben, in to ne glede na vašo starost, počutje oziroma fizično pripravljenost. Pri takšnem pregledu strokovnjak namreč vidi mnogo več, kot bi morda pričakovali. Sicer pa se pregledov oči ne opravlja samo za nošenje očal ali kontaktnih leč, temveč tudi zaradi ugotavljanja bolezni oči.

Specialist za oči pri pregledu prav tako oceni, kako vaše oči delujejo v tandemu, ovrednoti oči kot indikator vašega splošnega zdravja in ne nazadnje še odkriva kronične bolezni, kot sta na primer sladkorna bolezen in visok krvni pritisk.

Pregled oči za odrasle in otroke

Okulistični pregled bi morali redno opravljati tako odrasle osebe kot tudi otroci. Takšne vrste pregledov so namreč izjemno pomemben del vzdrževanja vašega splošnega zdravja. Pri odraslih osebah je pregled vida še toliko pomembnejši, ker se lahko odkrijejo zgodnji znaki za bolezni oči. Prav tako je pomemben pregled oči za najmlajše.

Okulistični pregled
Okulistični pregled bi morali redno opravljati tako odrasle osebe kot tudi otroci.

Otrokom je torej prav tako redno pregledovati oči, saj imajo ključno vlogo pri zagotavljanju normalnega vida pa tudi razvoja. Ne nazadnje pregled lahko dobro vpliva tudi na akademski dosežek otroka.

Delo očesnega zdravnika

Pri očesnem pregledu vam oftalmolog oceni primernost nošenja očal ali kontaktnih leč. Poleg tega preveri morebitno prisotnost katere od očesnih bolezni.

Oftalmolog vam lahko pri pregledu vida odkrije refrakcijske napake. Te se navezujejo na daljnovidnost, kratkovidnost in na astigmatizem. Najpogostejša načina korekcije tovrstnih napak sta vsekakor uporaba očal ali pa korekcijskih leč.

Specialist za oči lahko med pregledom odkrije ambliopijo. To je oznaka za slabovidnost, ki je praviloma značilna samo za eno oko. Gre za motnjo možganskih celic, ki vid nadzirajo samo v enem očesu. Možna je tudi ugotovitev strabizma oziroma škilavosti. Zanjo je značilen odklon osi gledanja. To onemogoči normalno gledanje. Pri takšni napaki vsako oko gleda v drugo smer. Možne so tudi težave z ostrenjem. Te se lahko pojavijo pri otrocih, in sicer predvsem zaradi nerazvite sposobnosti ostrenja. Pojav je vsekakor možen tudi pri odrasli osebi, in sicer zaradi starovidnosti.

Pregled oftalmologa
Oftalmolog vam lahko pri pregledu vida odkrije refrakcijske napake.

Bolezni odkrite pri očesnem pregledu

Okulist z natančnim pregledom oči lahko ugotavlja tudi očesne bolezni. Bolezni, kot sta na primer glavkom in diabetična retinopatija, v začetni fazi nimate simptomov. Strokovnjak pa pri pregledu lahko hitro opazi ključne znake tovrstnih bolezni.

Očala za računalnik z izboljšano tehnologijo blokade modre svetlobe

Če v svojem delovnem času pa tudi sicer pogosto gledate na zaslon računalnika in podobnih naprav, bi vam lahko zelo dobro koristila očala za računalnik. Morda pa o takšnem koristnem pripomočku premišljujete že kar nekaj časa. Pri izbiri boste morali paziti na kar nekaj dejavnikov. Pomembno je tudi, kje boste računalniška očala kupili.

Vsekakor pa morajo biti vsaka očala za uporabo pri računalniškem delu super udobna, praktično breztežna, zmanjševati morajo bolečine v očeh, izboljševati spanec in počutje. Dobrodošlo je tudi, da so edinstveno pakirana, da omogočajo povsem brezplačne dodatke in da ste z njimi videti odlično, ne glede na to, kje ste v njihovi družbi.

Očala za uspešno preprečevanje modre svetlobe

Računalniška očala bi morali praktično uporabljati prav vsi, ki ves dan oziroma večji del dneva strmite v zaslone. Na voljo so takšna, ki na zelo učinkovit način preprečujejo modro svetlobo, izboljšujejo vaš spanec ter seveda na uspešen način odpravljajo obremenitev oči.

Izbira očal za računalnik
Pri izbiri očal za računalnik bodite predvsem pozorni na proizvajalca oziroma na blagovno znamko.

Nekateri proizvajalci so pa so poskrbeli za še izboljšano tehnologijo blokado modre svetlobe. Če torej čez dan gledate v monitorje, to lahko pripelje do glavobolov, dvojnega vida, suhih oči in ne nazadnje tudi do sprememb spalnih ciklov.

Kakovostna očala za računalnik imajo poseben premaz, ki lahko uspešno prepreči kar 40 % škodljivega spektra ter 100 % modre svetlobe. Takšna zaščita pred modro svetlobo pa vam lahko zelo izboljša spanec in vodi v veliko bolj zdravo življenje.

Gumirana tekstura računalniških očal za boljši oprijem

Pri izbiri očal za računalnik bodite predvsem pozorni na proizvajalca oziroma na blagovno znamko. Poceni očala za računalnik zagotovo niso nastala pod okriljem kakšnega svetovno priznanega proizvajalca. Velika verjetnost pa je tudi, da vam takšna očala ne bodo služila tako, kot vam je bilo v prodajalni obljubljeno.

Najsodobneje zasnovana računalniška očala uveljavljenih izdelovalcev imajo praviloma gumirano teksturo na okvirjih, kar še dodatno izboljšuje oprijem na nosu in na ušesa. Za kakovostna očala so značilni tudi gibki tečaji. Templji očal pa poskrbijo za to, da se pripomoček za gledanje v ekran lahko popolnoma prilagodi vašemu obrazu.

Preberite si še naslednji članek: Izračun plodnih dni – dobrodošla tudi spletna pomoč

Neplodnost je v današnjem času neredek pojav, s katerim se sooča veliko parov.

Comments are closed.